VRAGEN

  • Voor jong talent met een fysieke beperking dat de ambitie heeft zich te professionaliseren als maker en/of acteur.

    Voor partners die samen met ons de cultuurwereld écht inclusief willen maken.

    We zijn pas net gestart en moeten nog veel leren. Vandaar dat we nu gestart zijn met een groep jongeren met fysieke beperkingen. In een later stadium willen we er ook zijn voor talent met een verstandelijke beperking.

  • Omdat de jeugd te toekomst heeft en we ergens moeten beginnen. We vinden ‘jongeren’ overigens wel een rekbaar begrip

  • Leuk dat je het vraagt. We geloven wel dat een verhaallijn waar een beperking een rol speelt of een karakter met een handicap het verhaal kan verrijken, creatiever en authentieker kan maken.

    Daarbij geloven we dat mensen met een beperkingen het bezit zijn van een interessante lens om onze wereld door te bekijken. Kijk naar Oscarwinnende film CODA, of de verhaallijn van Peter Dinklage’s karakter in Game Of Thrones.

    Denkers met een beperking als Xan Koster, Anaïs van Ertvelde, en acteurs Mat Fraser en Ali Stroker hebben hier al hele interessante dingen over gezegd. Lees en kijk het hier, hier, hier en hier.

  • Complexe vraag. Want er zijn veel verschillende antwoorden. Dit is wat wij tot nu hebben ondervonden:

    In Nederland en België is er nooit echt werk van gemaakt. Er zijn zeker theater-, dans-, en filmgroepen voor mensen met een beperking. Maar die komen vaak uit de traditie van dagbesteding en hebben dus het niet het doel om door te stoten naar de professionele cultuurwereld.

    Daarnaast spreken we veel jongeren die zijn afgewezen op theaterscholen of op cursussen vanwege hun handicap. Vaak door ontoegankelijke locaties of een werkproces waarin het moeilijk meegaan is. Daardoor voelen veel jongeren met een beperking zich ontmoedigd. Om mensen met een beperking op te nemen in een maakproces zul je anders moeten leren denken over wat een beperking is. Daar wil WILD LAM in helpen.

    Dat het anders kan, denken niet we niet alleen, Dat weten we ook. Kijk naar landen als het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten waar dit onderwerp al langer op de radar staat.

    Uiteraard is het ook een kwestie van het gebrek aan geld en middelen. Geld en middelen waar wij ook nog naar op zoek zijn.

  • Helemaal waar. We zijn een exclusief gezelschap.

    Ook wij zijn tegen segregatie. Maar we hebben gemerkt dat hier behoefte aan een plek waar talent met een beperking van elkaar en professionals kunnen leren, met elkaar de artistieke potentie van beperking ontdekken. Om vervolgens vol zelfvertrouwen de wereld in te gaan. Zo maken we uiteindelijk de wereld juist wél inclusiever.

    Zodra er op het scherm en in het theater aanzienlijke representatie is van mensen met een beperking en er genoeg theaterscholen écht inclusief werken heffen we onszelf op. Tot die tijd moet er simpelweg iets gebeuren en is er meer dan genoeg reden om deze brugfunctie te vervullen.

  • We willen uiteraard niets verbieden. Maar we vinden het een gemiste kans. Moeten de weinige rollen van mensen met een beperking echt door niet gehandicapte acteurs worden gespeeld? We zien daarbij heel vaak dat zij de handicap slecht en ongeloofwaardig of onnodig dramatisch vertolken. Mochten er evenveel opties zijn voor acteurs met een beperking, zou het ook al een ander verhaal zijn. Nu is de toegang tot rollen simpelweg ongelijk verdeeld.

    De belangrijkste argumenten zijn: de verhalen van mensen met een beperking en hun perspectieven zijn een creatieve schatkamer waar nog amper mee gewerkt wordt. En niemand kan de handicap zo interessant en authentiek neerzetten als een acteur die hem ook daadwerkelijk heeft. De verhalen van mensen met een beperking en hun perspectieven zijn een creatieve schatkamer waar nog amper mee gewerkt wordt.

    Hetzelfde geldt voor verhalen en scripts die over mensen met een beperking gaan geschreven door mensen zonder beperking. Je kunt er vergif op innemen dat zij prachtige inzichten en details over het hoofd zien.

  • Zeker! Meld je aan! Stuur ons een berichtje. Laat ons weten dat je bestaat. Zodra wij volledig up & running zijn, nodigen wij je uit voor een auditie.
    Dat klinkt spannender dan het is: wij brengen in kaart wat je te talenten zijn en of wij je iets kunnen bieden waar jij ook wat aan hebt.

    Per traject maken wij een nieuwe selectie aan talenten, maar wij willen er voor zo veel mogelijk mensen zijn.

  • Heel erg graag! We zijn pas net begonnen dus we zijn nog naarstig op zoek naar samenwerkingspartners en middelen. Stuur ons een berichtje op contact@wildlam.nl . Dan mailen of bellen we je terug!

  • O. Dat is zeker niet de bedoeling. Laat het ons even weten wat we kunnen verbeteren.

    Het is misschien een slap excuus. Maar wij zijn net begonnen. Zodra wij fondsen tot onze beschikking hebben staat het verder toegankelijk maken van onze site hoog op de agenda.

  • Stuur ons een berichtje op contact@wildlam.nl. Dan mailen of bellen we je zo snel mogelijk terug!